Print side

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance-mærket er et internationalt, privat miljømærke. Mærket fortæller, at der, når varen bliver produceret, bliver taget hensyn til miljø og bæredygtighed. Det er dog ikke et økologi-mærke. 

Mærket sidder typisk på varer, der bliver produceret i regnskovsområder. Det kunne fx være på bananer, kakao, chokolade, te og kaffe. Men mærket certificerer (godkender) også steder, der udbyder bæredygtig turisme. 

Organisationen bag

Organisationen bag Rainforest Alliance-mærket er en amerikansk miljøorganisation. De arbejder for:

 

  • At bevare dyreliv og miljø i verdens regnskove
  • At sikre biologiske systemer og bæredygtig udvikling
  • At fremme forholdene for arbejdere og deres lokalsamfund
  • At minimere børnearbejde (børn under 15 år må ikke arbejde med at fremstille varerne). 

 

Organisationen arbejder efter ISEAL-standarderne. Det er internationale, anerkendte bæredygtighedsstandarder. Standarderne bliver sendt i offentlig høring og opdateres jævnligt. Standarderne findes inden for skovbrug, landbrug, fiskeri, industri og tekstiler. 

Kritik

Tilbage i 2007 var der kritik af mærket, som blev beskyldt for at være en ’billig udgave’ af Fairtrade-mærket. Den gik blandt andet på manglende minimumpriser på varerne. Minimumpriserne giver producenterne sikkerhed for en minimum indtjening og er med til at bekæmpe fattigdom. Et andet kritikpunkt har været, at organisationen tillader, at mærket kommer på varer, hvor kun et minimum af varen er certificeret, fx har mærket siddet på kaffebønner, hvor kun 30% af bønnerne var certificerede kaffebønner.

Du kan læse mere om kritik af mærket på fx den svenske del af Wikipedia

Vil du vide mere?

Hvis du vil læse mere om ’Rainforest Alliance’-mærket, så kan du gå ind på deres hjemmeside. Hjemmesiden er på engelsk. Eller du kan også læse om organisationen og mærket på Fairtrade Danmarks hjemmeside.