Print side

Utz

UTZ er en mærkeordning, som du kan finde på produkter, som kaffe, te, palmeolie og bomuld. Faktisk er UTZ det største bæredygtighedsprogram på kaffeområdet. I 2012 havde de 9% af markedet.

UTZ er en hollandsk non-profit-organisation, som arbejder for at skabe bedre betingelser for bæredygtig produktion i ovenstående produktkategorier. Det sker ved uddannelse og information til landmændene, så de derved får mulighed for at forbedre deres produktivitet og produktkvalitet og samtidig passe godt på mennesker og miljø. 

Nogle UTZ-producerede produkter (kaffe, kakao og te) kan spores via UTZ’ sporbarhedssystem, men det kræver, at både sælger og køber i forsyningskæden er certificeret. 

Kritik

Ligesom Rainforest Alliance bliver UTZ også kritiseret for at være en ’Fairtrade-light’-version. Det skyldes fortrinsvis, at de ikke giver bønderne en minimumpris for høsten. Det gør UTZ-certificere produkter billigere end fx Fair trade-produkter, men gør samtidig producenterne mere sårbare, da priserne på verdensmarkedet ofte varierer. 

Vil du lære mere?

Du kan læse mere om UTZ-mærket, kravene for at blive certificeret osv. på følgende hjemmesider: