Skip to the content

Kooperativ

Coop med kæderne Dagli’Brugsen, SuperBrugsen, Kvickly, fakta, Irma og coop.dk er et eksempel på et kooperativ. Der findes både kooperativer i rige lande som Danmark og i u-lande.

Hvad er et kooperativ?

Ordet kooperativ kommer af ordet kooperation, som betyder samarbejde.

En virksomhed, der er et kooperativ, adskiller sig fra traditionelle virksomheder. I de kooperative fællesskaber er det medlemmerne, som både ejer og driver virksomheden.

I Danmark kalder man ofte de kooperative fællesskaber for andelsselskaber. De mange ejere har hver en andel i firmaet.

Ejerne beslutter i fællesskab på demokratisk vis, hvordan de skal udvikle forretningen i fremtiden, og hvordan de skal forvalte overskuddet. Beslutningerne bliver taget ved årlige generalforsamlinger.

Når medlemmer ejer firmaet, kræver det, at de har en god forståelse for både økonomi og lovgivning og meget mere. Derfor er uddannelse, information og undervisning ofte en central del af det kooperative fællesskab.

Hvilke kooperativer er der i Danmark?

Der findes mange forskellige kooperativer i Danmark i dag.

Arla er et stort andelsmejeri, som primært er ejet af mælkeproducenter. Et andet eksempel er slagteriet og kødgrossisten Danish Crown, som primært er ejet af svineproducenter.

Coop, som består af kæderne Dagli’Brugsen, SuperBrugsen, Kvickly, fakta, Irma og coop.dk, er også en andelsvirksomhed, hvor medlemmerne – 1,7 millioner danskere – ejer virksomheden.