Print side

Økologi

Når en vare er produceret økologisk, betyder det, at der under produktionen – hele vejen fra jord til bord - er taget mest muligt hensyn til både miljøet og dyrene. 

For en økologisk landmand betyder det fx, at han ikke må bruge hverken sprøjtegift eller kunstgødning på sine marker, at han skal fodre sine dyr med økologisk foder, og at dyrene skal have plads og mulighed for at komme ud på marken i perioden fra 1. april til 1. nov. 

For en producent af t-shirts betyder det, at fx bomulden skal være produceret uden brug af sprøjtegift og kunstgødning. Og for en fabrik, der laver økologisk kødpølse el. spegepølse, betyder det, at pølserne må indeholde langt færre tilsætningsstoffer end almindelige pølser, og at de ikke må indeholde fx stoffet nitrit, som blandt andet gør pølserne mere røde.  

Fordele og ulemper ved økologisk produktion 

Der er både fordele og ulemper ved økologisk produktion.

Fordelene er blandt andet, at der på og omkring de ikke sprøjtede marker bliver et større dyreliv (flere insekter, fugle og små pattedyr) og flere forskellige planter, altså større biodiversitet. En anden fordel er, at der ikke siver rester af sprøjtegifte og kunstgødning ud i nærliggende søer, åer eller ned i grundvandet. Det er både godt for fiskene og for miljøet. 

En af ulemperne er, eller et vilkår om man vil, det er, at når landmanden ikke sprøjter eller kommer kunstgødning på sine marker, så bliver udbyttet af markerne ikke lige så højt, som for konventionelle landmænd. Det er faktisk op til 25% mindre. Og det lavere udbytte gør, at økologiske fødevarer tit er dyrere end almindelige varer.

 

Kontrol

Økologiske varer skal være produceret, så de overholder reglerne for økologisk produktion. Det sørger et strengt kontrolsystem for. Her skal de økologiske producenter dokumentere, at deres varer er produceret økologisk, og det betyder også, at økologiske producenter mindst en gang om året får besøg af en kontrollant, der kontrollerer, at reglerne for økologisk produktion bliver overholdt. 

Økologimærker

Der findes flere forskellige økologi-mærker. De mest kendte i Danmark er Ø-mærket eller det europæiske økologi-mærke. Dem skal du se efter, hvis du vil købe varer, der er økologisk produceret. 

Vil du vide mere?

Hvis du vil læse mere om økologi, så kig forbi: