Skip to the content

Buy nothing day

Den 30. november er 'Buy nothing day'.

Hvad er 'buy nothing day'?

Har du tænkt over, hvordan du vil have det, hvis du ikke må købe noget som helst i løbet af en enkelt dag?

Canada har haft en sådan dag siden 1992, og både Danmark og mere end 60 andre lande er siden fulgt efter. 

Indkøbsfri dag kalder vi denne 'Buy nothing day' på dansk. Ideen med dagen er, at du skal spare på kreditkortet og holde dig fri af forbrugerræset. Blot en enkelt dag. Det lyder nemmere, end det er.

Ved at holde 'Buy nothing day' kan du være med til at tænke over, hvilke konsekvenser vores overforbrug af varer kan have på både lokalt og globalt plan.

Dagen kan skabe fokus på vores forbrug

Den grønne forbrugerorganisation Aktive Forbrugere sørger for, at der kommer fokus på vores forbrug, ikke mindst i tiden op til jul.

'Buy nothing day' afholdes den 30. november hvert år. Du kan selv deltage i denne dag, hvis du altså lader være med at købe noget.

Dog er der endnu ikke mange danskere, der har hørt om denne dag. Så både du, Aktive Forbrugere og mange andre har en stor opgave med at udbrede kendskabet til den indkøbsfri dag.'

Der er tale om en primært symbolsk handling, der på den ene side viser, hvor afhængige vi er blevet af forbrug, og på den anden side giver en markering af det store ansvar, der også ligger på os som forbrugere. Heldigvis er flere og flere forbrugere i Danmark og resten af verden begyndt at påtage sig en del af ansvaret og gøre deres forbrug mere bæredygtigt.

Klaus Melvin Jensen, Aktive Forbrugere

Vil du vide mere?