Skip to the content

El Salvador: Fra kriminel til rollemodel

Landsby uden for Ciudad Delgado i El Salvador, hvor man med et projekt forsøger at bekæmpe kriminalitet.

Mød en rollemodel og 3 unge 

I 'Verden handler – etisk og fair?' tog også fat på kriminelle og handel på side 72-73.

Her kan du møde en tidligere kriminel, der nu koordinerer aktiviteter for unge kriminelle.

Du kan også møde 3 unge, der er med i et projekt, der går ud på at få de unge involveret i handel, så de ikke bruger deres liv på kriminalitet. Nogle sælger fisk og brød, andre rengøringsmidler og t-shirts.

Jeg har selv været med i en bande i over 20 år. Tyverier, røverier, pistoler, trusler, marihuana og alkohol var en del af min hverdag. Men jeg var jo også splittet, for med kone og børn ville jeg også gerne leve et almindeligt liv. Jeg kender til livet på gaden, og derfor kan jeg bruge mine erfaringer i arbejdet med de unge. Sørge for, at de får uddannelser og holder sig væk fra gaden. Generelt ser folk jo ned på banderne, så jeg kan også hjælpe med at give de unge selvværd.

Juan Carlos Portillo Martinez, koordinator, tidligere medlem af banden Barrio 18

Jeg levede på gaden i flere år og boede sammen med bandemedlemmer. Jeg er med i projektet, fordi det betyder, at jeg holder mig fra kriminalitet.

José Roberto, 18 år

Efter at jeg kom med i projektet, respekterer politiet os meget mere. Når vi er her, kan de ikke beskylde os for mord og røverier. De ved, at vi har noget at tage os til. Hvis jeg ikke var her, ville jeg være arbejdsløs eller leve på gaden.

José Luis Rivera Martinez, 17 år

Da jeg levede på gaden, blev jeg tit tilbageholdt af politiet. Det bliver man bare, når man har tatoveringer. Heldigvis spurgte nogle fra projektet mig, om jeg ville være med. Det har reddet mig. Hvis jeg ikke var her, ville jeg hænge ud med dårlige venner.

Daniel, 23 år