Skip to the content

El Salvador: Mød 2 kaffefarmere og en barista

Barista Søren Stiller Markussen.

Fordel at være Fairtrade-certificeret og i kooperativ

I 'Verden handler – etisk og fair?' kunne du på side 68-69 læse om kaffe i det mellemamerikanske land El Salvador.

Du kan her læse, hvad de el salvadoranske kaffefarmere siger, ligesom du igen kort kan læse om den aarhusianske barista Søren Stiller Markussen.

Vores kaffe har en god kvalitet, og det går bedre, efter at vi er blevet Fairtrade-certificeret. Så får vi bedre priser for bønnerne. Og mange naboer vil være med, men ikke alle kan komme det, for de bruger kemikalier. Desværre har kaffeplanterne i de senere år været hårdt ramt af en svampesygdom. Sygdommen får planterne til at smide bladene, og der er ikke så mange bær.

Eduardo, kaffefarmer, Finca Las Cruces, der ligger 1100 meter over havets overflade

Vort kooperativ er fra 1980, så vi har været på banen i mange år. Vi uddanner alle her, også de 30 procent kvinder, der er medlem af kooperativet. Men den økonomiske krise har ramt os: Priserne er faldet, og det er sværere at låne penge til investeringer. Men det er en fordel for os, at vi er et kooperativ. At være mange betyder, at vi lettere kan følge med i nye love, og vi får også lidt bedre priser end små producenter. Vi drømmer om at eksportere vores kaffe til USA.

Fausto Francisco Cruz, kooperativ, San Rafael

Jeg foretrækker at besøge kaffefarmerne, så jeg kan tjekke, at kvaliteten er god. På den måde lærer de også, hvad både jeg og mine kunder kan lide. Men kvaliteten svinger fra år til år. For eksempel i Mellemamerika, der nogle steder er hårdt ramt af en svampesygdom. I 2014 var kvaliteten af bønner i El Salvador ikke så god som året før.

Søren Stiller Markussen, barista, Great Coffee