Skip to the content

El Salvador: Mød unge fra et kooperativ

I ungdomskooperativet Juventud Rural Bajo Lempa laver de bl.a. juice af cashewnødder, der ser sådan her ud, inden bliver fjernet helt fra skallerne.

Handel skal holde på de unge

I 'Verden handler – etisk og fair?' kunne du på side 74-75 læse om cashewnødder i El Salvador. Et ungdomskooperativ – Juventud Rural Bajo Lempa – laver blandt andet juice af nødderne.

Juicen sælges på markeder i El Salvador, og det er landets eneste producent af cashewnøddejuice. Her kan du møde lederen af ungdomskooperativet og et par unge:

Vi har mange unge under 29 år i kooperativet, hvor vi fx fremstiller juice af cashewnødder og vandfiltre, så vi kan få rent drikkevand. Mange unge forlader området Bajo Lempa og søger lykken i USA eller El Salvadors hovedstad, San Salvador. Der er store problemer med fattigdom og arbejdsløshed her, så det er forståeligt, at de rejser væk. Men vi har brug for unge i området, så vi prøver blandt andet at holde på dem ved at tilbyde uddannelser og handelsprojekter som her i kooperativet.

Rafael Rodriguez, leder af Juventud Rural Bajo Lempa

Mine forældre har hjulpet mig med studierne. De bor i USA, men har endnu ikke ringet, at jeg skal tage dertil. Det gør de fleste fra Bajo Lempa ellers. Men nu er jeg her, og det passer mig fint at kunne hjælpe til i det område, jeg kommer fra. Men jeg drømmer om USA – også af hensyn til min baby.

Verónica Fabian Peña, 27 år, universitetsuddannet

Kooperativet gør meget for unge her i området. Det hjælper os til bedre at forstå handel – og til at handle. Mange unge tror, at lykken er i USA. Der er flere muligheder der, men dollaren er på nogle måder mere her i landet. Og så får vi uddannelser, og kooperativet er også et sted, hvor man får opfyldt behovet for at være sammen med andre unge. Så på mange måder har vi gjort store fremskridt i et fattigt område.

Bartolomé