Skip to the content

Uganda: Mobiltelefoner er til meget mere end smalltalk

I hele Østafrika er brugen af mobiltelefoner eksploderet. Man handler med dem. Det gør Oscar Kibuuka Mukisa og Augustus Tayebwa også. © Peter Bejder

Afrikanske lande har brugt mobilbetaling i lang tid

I østafrikanske lande som Kenya, Tanzania, Uganda og Rwanda er mobiltelefoner meget mere end til blot at tale i. Sådan har det været i lang tid.

Når banker i Danmark stolt fortæller om apps, hvor man kan overføre penge fra konto til konto, har det været sådan i Kenya siden 2007.

Verdens fattigste kontinent er på nogle måder mere moderne, end vi er i Europa. Læs, hvad 4 ugandere, der bruger deres mobiltelefoner til andet end smalltalk, siger:

Unge bruger telefoner til alt muligt i Uganda. Det skaber jobs, at vi bruger telefoner på en anden måde, og kriminaliteten er faldet. Folk behøver ikke handle på markeder med kontanter. De kan bare bruge mobiltelefonerne.

Augustus Tayebwa

Det er slående, at holdningen i Vesten er, at Afrika kun modtager u-landshjælp og så videre. Men vi har også meget at give. Og det siger en del, at vi på nogle måder er længere fremme end jer i Danmark, når det drejer sig om, hvad mobiltelefoner kan.

Mark Kaweesi

I min taxi betaler kunder kun med kontanter. Men jeg bruger selv mobiltelefonen til at overføre penge. Nu kan vi også betale elektricitet, vand og skolepenge via telefoner. Det er meget let, og man behøver ikke frygte overfald, som når man går rundt med kontanter og er på vej i banken.

Lawrence Tumubweine

Jeg har en universitetsuddannelse, men har ikke kunnet finde arbejde, så nu sælger jeg genbrugstøj i min fars butik. Nogle kunder betaler via mobiltelefoner, men det er sket et par gange, at jeg er blevet snydt. Enten fordi kunderne bevidst har snydt mig, eller fordi netværket har været nede. Så jeg foretrækker kontanter.

Bashir Katumba