Skip to the content

El Salvador: Fodboldkrig og pupusas

Pupusas er El Salvadors nationalret. Pupusas er tykke majstortillas med fyld.

Nationalret fik betydning for frihandelsaftale

At handel har betydning for mad (og omvendt), blev bevist, da USA i 2003 indgik en frihandelsaftale med El Salvador, Honduras, Nicaragua og Guatemala.

Aftalen blev underskrevet i 2004. Centralt i debatten og handelsaftalen stod pupusas, der er det el salvadoranske svar på mexicanske tortillas.

På den oprindelige liste over varer, der kunne importeres til USA fra El Salvador, stod nemlig pupusas, der er landets nationalret.

USA fjernede pupusas fra liste

Der bor 3 millioner el salvadoranere i USA, så el salvadoranske virksomheder så store muligheder for at tjene penge. Men så kom Honduras på banen.

Her hævdede politikerne nemlig, at man i Honduras havde opfundet pupusas, så de protesterede vildt og inderligt.

Det fik amerikanerne til at fjerne pupusas fra listen over el salvadoranske varer, der kunne eksporteres til det store land mod nord. USA havde nemlig langt større interesser i Honduras, som landet handlede meget mere med.

Tilbage stod vrede el salvadoranere, for de mente, at de oprindelig havde fundet på pupusas, og nu røg chancen for at tjene penge på nationalretten.

Siden har politikerne i El Salvador indført en pupusas-dag. Den anden søndag i november spiser el salvadoranerne stort set kun pupusas, og for mange er det et vigtigt signal at sige: ”Det var os – ikke honduranere – der fandt på pupusas.”

El Salvador og Honduras var i (fodbold)krig

Kampen om pupusas kan synes harmløs. Men de to nabolande har flere gange været i konflikt. Mest bemærkelsesværdigt i 1969, hvor den såkaldte fodboldkrig fandt sted.

På banen kæmpede Honduras og El Salvador om at komme med til verdensmesterskaberne i Mexico, og efter den første kamp gik de to lande i krig. Det var en krig, der handlede om jord og grænser.

El Salvador er meget tæt befolket, og over en kvart million bønder var rejst over grænsen til Honduras for at dyrke jord.

Det ville Honduras ikke finde sig i, og honduranske bønder krævede jorden tilbage, og de el salvadoranske bønder blev tvunget hjem til deres eget land.

Det fik El Salvador til at gå i krig. Krigen varede 100 timer. Over 3.000 blev dræbt, mange landsbyer blev smadret, og 12.000 blev såret.

El Salvador kom i øvrigt med til verdensmesterskaberne i 1970. Holdet tabte alle sine kampe og scorede ikke et eneste mål.