Skip to the content

CSR

En tøjvirksomheds arbejde med CSR kan fx inkludere, at folk på fabrikker har ordentlige arbejdsforhold. © Peter Bejder

Hvad er CSR?

CSR er en forkortelse for Corporate Social Responsibility. På dansk kalder vi det ofte for virksomheders samfundsansvar eller etisk handel. 

Når en virksomhed arbejder med CSR, så tager virksomheden et ekstra hensyn til for eksempel ansatte, kunder og/eller lokalsamfundet ud over det, den skal ifølge loven.

Det kunne være at gøre en ekstra indsats for at sikre bedre arbejdsforhold, eller at hjælpe lokalsamfundet med at bygge skoler eller sørge for rent drikkevand. 

Det er ikke alle virksomheder, der skal arbejde med CSR. Fra 1. januar 2009 kræver loven i Danmark, at alle danske, børsnoterede (store) virksomheder skal fortælle om, hvad de laver på CSR-området. 

Hvem holder øje med, at virksomhederne lever op til deres samfundsansvar?

Det er let at sige og skrive, at virksomheden vil gøre en masse godt for sine ansatte eller for klimaet og miljøet, men noget helt andet er, om virksomheden også gør noget konkret ved det. 

I Danmark har vi organisationen DanWatch, som man kan kalde en slags ’virksomhedsvagthund’. De holder øje med konsekvenserne af danske og udenlandske virksomheders investeringer, handel og produktion i udlandet. Med andre om, om virksomhederne gør det, de siger, at de vil gøre.  

Lidt det samme gør den danske organisation GreenLeaks. De vil gerne øge virksomheders og regeringers ansvar for at beskytte miljøet og klimaet over hele verden. Organisationen fungerer lidt lige som WikiLeaks, dvs. at de offentliggør vigtige informationer om ødelæggelser, forurening eller overdreven udnyttelse af natur, klima og miljø. 

Er CSR godt eller dårligt?

Det er ikke alle, der er enige i, at CSR er en god idé. Milton Friedman, amerikansk nobelpristager i økonomi, sagde i 1970:

Der er et og kun et socialt ansvar for virksomheder. Det er at bruge sine ressourcer og engagere sig i aktiviteter med det formål at øge sin profit (…)

Milton Friedman

Robert Reich, amerikansk professor og arbejdsminister under Bill Clintons regering, er en anden kritiker:

Fortællinger om virksomhedens godhed kan usynliggøre problemer, som demokratiet ville og burde tage hånd om, hvis blot problemernes omfang og seriøsitet var kendte.

Robert Reich

Vil du vide mere?